De whitepaper van het symposium over de Governancecode Zorg is beschikbaar.
De whitepaper geeft een impressie van het symposium dat op 16 maart plaatsvond, en van de belangrijkste gedeelde gezichtspunten. U kunt de whitepaper via deze link downloaden.

Archieven: Themas
Governancecode Zorg 2017
Goed bestuur en toezicht zijn belangrijke voorwaarden voor goede zorg. Met de Governancecode Zorg volgen zorgorganisaties zeven principes die breed gedragen zijn in de hele sector. Bij elk principe wordt de concrete toepassing beschreven. De code is een instrument om de governance zo in te richten dat die bijdraagt aan het waarborgen van goede zorg, aan het realiseren van de maatschappelijke doelstelling van zorgorganisaties en het maatschappelijk vertrouwen.
Hier vindt u de Governancecode Zorg 2017.
Hieronder vindt u berichten over de totstandkoming van de code.
Regiegroep vervolg beroepsprofielen V&V van start
Op 30 januari 2017 heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden van de regiegroep vervolg beroepsprofielen. Doel van de regiegroep is zeker te stellen dat de drie beroepen – zoals beschreven in de nieuwe beroepsprofielen van de verzorgende IG, de mbo-opgeleide verpleegkundige en de hbo-opgeleide verpleegkundige – in de praktijk werkelijkheid worden en aansluiten op de ontwikkelingen en zorgvraag in de praktijk.
De regiegroep voert de regie over de inhoudelijke samenhang tussen de diverse vervolgstappen en de voortgang bij het in de praktijk brengen van de nieuwe beroepsprofielen.
In de regiegroep komen zes thema’s aan de orde:
· De wettelijke regeling van de nieuwe beroepen en de overgangsregeling voor de zittende verpleegkundigen, die op dit moment uitgewerkt wordt door VWS
· Een arbeidsmarktonderzoek
· Functieprofielen en HR-beleid n.a.v. nieuwe beroepsprofielen
· De vertaling van de beroepsprofielen naar opleidingsprofielen (mbo en hbo)
· Het uitwerken van de zelfstandige bevoegdheid van de hbo-opgeleide verpleegkundige
· Het uitwerken van de voorbehouden handelingen door de verzorgenden IG
Voor elk van deze thema’s is afgesproken welke partij(en) het initiatief heeft/hebben, wat het doel is en welke partijen er (verder) bij betrokken worden. De partij die het initiatief heeft rapporteert over de voortgang aan de regiegroep en ook over de dwarsverbanden met de andere thema’s. De regiegroep pakt dus niet zelf deze thema’s op, dat gebeurt in de praktijk. De regiegroep bewaakt de voortgang en samenhang tussen de thema’s.
Terpstra: “De vertaling van de nieuwe beroepsprofielen naar de wet BIG en de bijbehorende overgangsregeling laat langer op zich wachten dan gehoopt. Ondertussen zit het veld gelukkig niet stil. In voorbereiding op de wettelijke invoering van de beroepsprofielen is er al veel in beweging. Op de meeste van de genoemde thema’s worden al flinke stappen gezet. De regiegroep wil dit proces verder aanjagen en vooral ook zorgen voor samenhang tussen alle stappen die gezet worden. We zijn van wal!”
De regiegroep kent de volgende samenstelling:
o Doekle Terpstra (onafhankelijk voorzitter)
o Jacques Landman en Johan van der Spek (Brancheorganisaties Zorg)
o Monique Kempff (NU’91) en Elise Merlijn (FNV)
o Hans Aerts (LOOV) en Michaël de Kort (mbo-raad)
o Sonja Kersten (V&VN)
o Marieke Schuurmans (CNO)
Pauline van ’t Zelfde en Ingrid Geerts ondersteunen de regiegroep.
Reactie BoZ op de consultatieversie van de Wmcz
De brancheorganisaties in de zorg hebben gereageerd op de consultatieversie van het wetsontwerp dat beoogt de huidige Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) te vervangen. Met deze reactie wil de BoZ, vanuit het perspectief om te komen tot werkbare en werkzame medezeggenschap, een bijdrage leveren aan een evenwichtiger wetsvoorstel.
Download de BoZ-reactie op de consultatieversie van de Wmcz
Vernieuwde governancecode voorgelegd aan leden
De voorzitters van ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN leggen een geheel vernieuwde Zorgbrede Governancecode met een positief advies voor aan de besturen van de brancheorganisaties.
De besturen van de brancheorganisaties kunnen de code vervolgens voorleggen aan hun algemene ledenvergaderingen.
De nieuwe code sluit aan op belangrijke ontwikkelingen in de zorgsector en de laatste inzichten op het gebied van governance. De voorgestelde code gaat uit van principes. Het bieden van goede zorg aan cliënten staat centraal en is daarmee het eerste principe. Daarnaast is er veel aandacht voor cultuur en gedrag, waarden, medezeggenschap en dialoog. lees verder
Nieuw model klokkenluidersregeling
Op 1 juli 2016 is de wet Huis voor klokkenluiders (wet HvK) in werking getreden. De wet HvK voorziet in de oprichting van het Huis voor Klokkenluiders (HvK). Het Huis kan werknemers met een vermoeden van een misstand met een maatschappelijk belang adviseren en kan onderzoek doen naar deze vermoede misstand en naar de wijze waarop de werkgever zich tegenover de melder heeft gedragen. Verder verplicht de wet HvK werkgevers bij wie ten minste 50 personen werkzaam zijn tot het vaststellen van een procedure voor het omgaan met het melden van een vermoeden van een misstand.
Consultatie Zorgbrede Governancecode
Consultatie Zorgbrede Governancecode
De zorg is voortdurend in verandering. Dat geldt ook voor de kennis, opvattingen en verwachtingen rond goed bestuur en de governance in zorgorganisaties. De brancheorganisaties in de zorg willen de kwaliteit van het bestuur en het interne toezicht in de zorgsector verder verbeteren. Daarom hebben de brancheorganisaties besloten tot een herijking en vernieuwing van de Zorgbrede Governancecode.
Continue reading “Consultatie Zorgbrede Governancecode”
Rondetafelgesprek Tweede Kamer over declaraties
Maandag 1 februari 2016 is er een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over declaraties in de zorg. Aanleiding van dit Rondetafelgesprek is het verzoek van RTL Nieuws om inzage in de declaraties van zorgbestuurders. Tweede Kamerleden willen inzicht in de overwegingen die de reacties op het RTL verzoek hebben bepaald. De BoZ is voor dit gesprek uitgenodigd.
Download de position paper die de BoZ heeft ingebracht.
Meer openbaarheid over declaraties in de zorg
De besturen van de brancheorganisaties in de zorg hebben besloten om de Zorgbrede Governancecode te herijken en stevig te vernieuwen. Transparantie en bijdragen aan maatschappelijk vertrouwen zijn daarbij leidende principes.
In dit verband hebben zij ook gesproken over de verantwoording van declaraties van bestuurders en toezichthouders. Declaraties dienen altijd passend te zijn in het licht van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de zorgorganisatie. Om dit te concretiseren wordt een specifieke regeling opgenomen in de nieuwe Zorgbrede Governancecode.
Continue reading “Meer openbaarheid over declaraties in de zorg”
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg
Op 29 september 2015 vindt de plenaire behandeling plaats van het wetsvoorstel Kwaliteit, klachten en geschillen zorg.
ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en de VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) hebben tijdens de schriftelijke fase van de behandeling van het wetsvoorstel verschillende malen de aandacht van de Eerste Kamer gevraagd voor vragen en bedenkingen bij dit het wetsvoorstel. In een brief heeft de BoZ de Eerste Kamerleden verzocht de vragen en bedenkingen te betrekken bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel.
Ter volledigheid zijn alle brieven die de brancheorganisaties naar aanleiding van deze wet hebben geschreven bij dit bericht bijgevoegd.
Continue reading “Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg”