Archieven: Nieuws

Nieuwe publicatie IAC: Zelfevaluatie Raden van Toezicht – Rituele Dans of Impactvolle Reflectie?

Een kritische blik op toezicht in de zorg
Zelfevaluaties zijn een vast onderdeel van goed toezicht, maar hoe zinvol zijn ze? Draagt een zelfevaluatie daadwerkelijk bij aan betere governance en een effectievere samenwerking tussen de Raad van Toezicht, de Raad van Bestuur en de medezeggenschap? Of is het slechts een verplicht nummer?
 
De Governance Innovatie en Adviescommissie (IAC) heeft onderzoek laten doen naar de effectiviteit van zelfevaluaties bij Raden van Toezicht in de zorg. In deze publicatie leest u:
✔️ Welke factoren bijdragen aan een waardevolle zelfevaluatie
✔️ Hoe de voorbereiding en stakeholderbetrokkenheid het resultaat beïnvloeden
✔️ Wat de rol is van een externe evaluator
✔️ Concrete aanbevelingen om de zelfevaluatie impactvol te maken
 
Download hier het volledige rapport

Terugblik webinar netcongestie in de zorg: ‘met nieuwe energie aan de slag’

Ook al is er geen pasklare ‘one size fits all’ oplossing voorhanden, toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen netcongestie. Dat bleek tijdens een webinar op 13 februari 2025, georganiseerd door de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) met haar leden ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN.

Zorgorganisaties streven naar klimaatneutraliteit in 2050 om de Nederlandse klimaatdoelen en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te halen. Echter, een overvol elektriciteitsnet bedreigt deze verduurzaming.

De BoZ vraagt regelmatig aandacht voor netcongestie en stuurde in november, samen met bestuurlijk aanjager Hayke Veldman, een brief aan de minister. Recent herhaalden ze dit in aanloop naar het commissiedebat op 19 februari. Ook het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) heeft een kennisbank over netcongestie.

Het webinar gaf inzicht in maatregelen, die naar voren zijn gekomen uit een onderzoek van TNO en BespaarSamen-oplossingen tegen netcongestie. Bekijk hier het webinar.

 

Wat kun je zelf doen? Toepassen effectieve oplossingen uit TNO onderzoek

De overstap van gas naar elektriciteit vraagt om meer aansluitcapaciteit, maar netcongestie bemoeilijkt dit. Dit kan leiden tot een rem op de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. In opdracht van het EVZ onderzocht TNO welke gebouwstrategieën effectief zijn in situaties waarin netcongestie de afname of teruglevering van elektriciteit aan het openbare net beperkt. Dit onderzoek is gebaseerd op drie representatieve gebouwprofielen binnen de langdurige zorgsector: klein zorggebouw (1.500 m²), middelgroot gebouw (6.000 m²), groot gebouw (10.000 m²).

Vanuit de verduurzamingopgave is bij deze gebouwen een transitie gemaakt van gas naar elektriciteit door het inzetten van een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Dit leidt tot toename van het gevraagde elektrische vermogen. Uit het onderzoek blijkt dat enkele maatregelen de benodigde aansluitcapaciteit aanzienlijk kunnen verlagen. De drie meest effectieve oplossingen zijn:

  1. Slimme (voorspellende) regeltechnieken.
  2. Modulerende systemen om pieken in de energievraag te beperken (peak shaving).
  3. Energieopslag via gebouwmassa, tapwatervaten en batterijen om de vraag te verschuiven (load shifting).

BespaarSamen: de congestiescan én meer effectieve tools en oplossingen

BespaarSamen is een methode die het proces van verduurzaming van de vastgoedportefeuille in een overzichtelijk stappenplan giet. Door gebruik te maken van bewezen tools is op ieder moment in het proces relevante data beschikbaar om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld over de prioritering van maatregelen of om op de best mogelijke manier om te gaan met netcongestie. De verduurzaming verloopt daardoor effectiever en gecontroleerd.

Een toepassing is te zien in de praktijkcase-video over zorginstelling Severinus te Veldhoven die 60 panden verduurzaamt volgens de BespaarSamen methode.

Eén van de tools binnen de BespaarSamen methodiek is de energie- en congestiescan van Stichting BespaarGarant. De energie- en congestiescan biedt snel en tegen geringe kosten een totaaloverzicht zoals in deze animatie-video te zien is.

Met deze maatregelen gepresenteerd door TNO en de oplossingen van BespaarSamen kunnen zorgorganisaties met nieuwe energie aan de slag met netcongestie.

Brancheorganisaties in de zorg willen schijnzelfstandigheid op verantwoorde wijze bestrijden

Een meerderheid van de leden van vijf brancheorganisaties in de zorg werkt aan een herziening van hun beleid rond de inzet van zzp’ers, maar is op 1 januari 2025 nog niet klaar om aangepast beleid te gaan uitvoeren. Dit blijkt uit een grootschalige enquête onder de leden van ActiZ, de Nederlandse ggz, de NFU, de NVZ en de VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ)

Het collectief stelt voorop alles in het werk te willen stellen om samen met de politiek schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. Tegelijkertijd hebben zij echter grote zorgen over de continuïteit en kwaliteit van zorg, door de naderende handhaving van de Belastingdienst van de wet Dba.

In een brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS geven de vijf brancheorganisaties aan voor een groot dilemma te staan: nemen zij per 1 januari het risico op boetes en naheffingen of volharden ze in het streven naar continuïteit van goede zorg, die niet mogelijk is zonder flexibele inzet?

Uit de enquête komt naar voren dat slechts een beperkt deel van de zzp’ers bereid is in vaste dienst te treden en dat het wegvallen van flexibele inzet nauwelijks kan worden opgevangen door vast personeel. Voortzetting van zorg op het gewenste niveau zonder zzp-inzet is volgens een overgrote meerderheid onmogelijk.

De oproep die de ondertekenaars doen aan de politiek om schijnzelfstandigheid in de zorg op verantwoorde wijze te bestrijden treft u aan in de bijgaande brief en een bijlage waarin details over de uitvraag zijn opgenomen.

Meer informatie:
namens de BoZ, Johan van Ruijven
Woordvoerder / Communicatieadviseur

Lees hier de brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS van 9 december 2024

Brancheorganisaties zorg bieden stappenplan aan bij Fiscaal Kompas ZZP Zorg

De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) heeft een stappenplan uitgebracht bij het Fiscaal Kompas ZZP Zorg. Daarmee worden leden van de brancheorganisaties in de zorg (ActiZ, de Nederlandse ggz, NVZ, NFU en VGN) ondersteund bij het kwalificeren van de arbeidsrelatie om zo op een passende wijze zzp’ers in te zetten en daarmee schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De zorgbranches geven met het Fiscaal Kompas ZZP Zorg een arbeidsrechtelijke en fiscale duiding voor de loonheffingen in de zorgcontext. Het kompas biedt dus goede handvatten voor de zorgvuldige toepassing daarvan.

 

Achtergrond Fiscaal Kompas ZZP Zorg
Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg is gebaseerd op de interpretatie van de huidige wet- en regelgeving voor de loonheffingen en de kwaliteit van zorg rond de inhuur van zzp’ers en omvat relevante (rechts)bronnen als jurisprudentie en parlementaire stukken. Kern van het Fiscaal Kompas vormt de solistisch werkende zorgverlener die wettelijk als zorgaanbieder is erkend en nader geduid wordt in de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz). Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg gaat daarbij uit van een holistische benadering en betrekt op gestructureerde wijze tal van relevante arbeidsrechtelijke en fiscale feiten en omstandigheden die zorgorganisaties ondersteunen bij het kwalificeren van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen.

 

Mediaberichtgeving over Fiscaal Kompas ZZP Zorg
Naar aanleiding van recente mediaberichten over het Fiscaal Kompas ZZP Zorg wijzen de brancheorganisaties in de zorg graag op het eerdere nieuwsbericht van de BoZ hierover:

Fiscaal kompas: zorgvuldig omgaan met wet- en regelgeving inzet zzp’ers – Brancheorganisaties Zorg

Inbreng BoZ voor het begrotingsdebat VWS

ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) geven de Tweede Kamer een aantal zaken mee in de voorbereiding op het VWS begrotingsdebat die van cruciaal belang worden geacht voor een gezonde, en kwalitatief goede zorgsector. In de brief wordt met name ingegaan op de grote uitdagingen op gebied van de arbeidsmarkt, de verduurzaming en digitalisering.

 

Lees hier de brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS van 16 oktober 2024

Fiscaal kompas: zorgvuldig omgaan met wet- en regelgeving inzet zzp’ers

Naar aanleiding van een recente publicatie op Zorgvisie hechten de brancheorganisaties in de zorg en Zorgthuisnl (BoZ+) eraan het volgende te benadrukken. Wij streven ernaar zoveel mogelijk te werken met personeel met een vast dienstverband en willen de schijnzelfstandigheid in de sector terugdringen. Dat vinden wij belangrijk met het oog op het werkplezier en de veiligheid van medewerkers, de continuïteit van zorg, de kwaliteit, de financiën en de solidariteit binnen ons stelsel van sociale zekerheid.

Tegelijkertijd is het soms onvermijdelijk in geval van ziekte, piekdrukte of bij behoefte aan specifieke kennis tijdelijk gebruik te maken van de inzet van zzp’ers. Het is belangrijk dat dit dan zorgvuldig gebeurt in lijn met bestaande wet- en regelgeving. Gegeven het aflopen van het handhavingsmoratorium (Wet Dba) per 1 januari 2025 hebben de brancheorganisaties in het kader van de informatievoorziening naar hun leden recent het Fiscaal Kompas ZZP Zorg uitgebracht. Omdat het document is bedoeld als een service naar leden en is gefinancierd uit de contributies, is het gepubliceerd op het besloten deel van de websites van de brancheorganisaties.

Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg is een overzicht van de relevante (fiscale) wet- en regelgeving voor de loonheffingen en de kwaliteit van zorg rond de inhuur van zzp’ers in de zorg. Het kompas biedt handvatten voor de zorgvuldige toepassing daarvan. Het kompas benadrukt dat hetgeen op papier wordt overeengekomen bij de inhuur van zorgverleners ook met de praktijk in overeenstemming moet zijn. Met andere woorden: het kompas is geen opsomming van een paar snelle ’tips en tricks’ om loonheffing te voorkomen en ‘zoveel mogelijk zzp’ers te behouden’, maar juist een document dat laat zien hoe zorgvuldig men dient te handelen bij de tijdelijke inzet van zzp’ers. Het kompas benadrukt overigens dat er nog steeds sprake kan zijn van interpretatieverschillen met de Belastingdienst en dat het risico op discussie bij gebruik van het kompas niet op voorhand kan worden uitgesloten.

Rookvrije zorg: actualisatie juridisch kader

Juristen van de Brancheorganisaties in de zorg (BoZ) hebben het juridisch kader rookvrije zorg geactualiseerd. De nieuwe versie treft u bij dit bericht aan.
Met de actualisatie is vooral beoogd de leesbaarheid te vergroten. Deze herziene versie van het juridisch kader rookvrije zorg bevat geen inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van het juridisch kader rookvrije zorg d.d. 7 december 2021. Er zijn tekstuele wijzigingen aangebracht zodat het kader beter leesbaar is en er is een extra paragraaf toegevoegd met jurisprudentie en literatuur.

 

download hier het juridisch kader rookvrije zorg 2024

Gesprekken Fiscaal Kader ZZP Zorg opgeschort

De brancheorganisaties in de zorg en Zorgthuisnl (BoZ+) hebben in het afgelopen jaar met de ministeries van VWS, SZW en Financiën gewerkt aan het realiseren van een Fiscaal Kader ZZP Zorg rond de inzet van zzp’ers in de zorg. Dit kader moet meer duidelijkheid geven over de fiscale wet- en regelgeving voor de loonheffingen rond de inhuur van zzp’ers in de zorg.

In praktijk blijkt nu dat er bij de Belastingdienst en de betrokken ministeries onvoldoende draagvlak bestaat voor het gezamenlijk publiceren en uitrollen van het Fiscaal Kader ZZP Zorg. In tegenstelling tot waar de zorgbranches vanuit gingen, wordt m.n. door de Belastingdienst bij de beoordeling van de arbeidsrelatie de zorgcontext onvoldoende meegenomen. Daarmee komt de continuïteit en kwaliteit van zorg nog meer onder druk te staan.

Omdat het handhavingsmoratorium (Wet Dba) van de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 vervalt en er daarom bij zorgorganisaties een grote informatiebehoefte bestaat over de inzet van zzp’ers is het belangrijk dat de wet- en regelgeving rond de inzet van zzp-ers duidelijk is.

De BoZ+ partijen zien zich hierdoor genoodzaakt om het gesprek over het beheersingsmodel Zorg met de overheid op te schorten en hebben dit ook aan de bewindspersonen van VWS, SZW en Financiën medegedeeld. In plaats daarvan is door de branches zelf ondersteunend materiaal voor de leden ontwikkeld. Dit materiaal zullen de BoZ+ partijen nu zelf naar hun leden gaan verspreiden.

De BoZ+ beoogt hiermee het doel te bereiken dat ons allen voor ogen stond en staat: het zorgbreed tegengaan van schijnzelfstandigheid en het beperken van fiscale risico’s.

De BoZ+ heeft de intentie om te bezien of op dit thema een vorm van samenwerking met de overheid op termijn weer mogelijk is.

De BoZ+ partijen zijn ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl.

BoZ richting Kamerdebat: extra geld voor arbeidsvoorwaarden

ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) pleiten ervoor om extra geld voor arbeidsvoorwaarden in de zorg beschikbaar te stellen. Dat doen de werkgeversorganisaties richting het commissiedebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg op 6 maart. De koepels roepen Kamerleden op om gevolg te geven aan een eerder verschenen SER-advies om de loonkloof te dichten van specifieke groepen zorgprofessionals en medewerkers die onder marktniveau worden beloond.

 

Ook vraagt de BoZ in haar brief aandacht voor een kostendekkende vergoeding van regulier en strategisch opleiden binnen de zorg en het wegnemen van belemmeringen voor regionaal werkgeverschap en het delen van personeel. Daarvoor is nodig dat wet- en regelgeving samenwerking tussen zorgorganisaties stimuleert in plaats van tegenwerkt. De BoZ is van mening dat er onvoldoende vordering wordt gemaakt met de uitwerking van eerdere afspraken hierover in het licht van de arbeidsmarktproblemen.

 

Lees hier de brief aan de vaste kamercommissie voor VWS d.d. 1 maart 2024
Lees hier bijlage 1: inbreng van werknemers- en werkgeversorganisaties voor het AO Arbeidsmarktbeleid in de zorg d.d. 21 juni 2022
Lees hier de brief van de BoZ aan de informateur d.d. 25 januari 2024

Oproep aan de informateur

ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ), hebben een brief gestuurd naar de informateur waarin zij een aantal aanbevelingen doen voor het realiseren van toekomstbestendige zorg. De oproep is om deze aanbevelingen te vertalen in een krachtige zorgparagraaf in het nieuwe regeerakkoord.